A hosszú élet titkai

Hogyan legyünk aktívak 70 felett is?

MIK A SZABAD GYÖKÖK?

2015. július 22. 20:46 - Jeunesse Luminesce

A bőr állapotát befolyásoló tényezők


Szabad gyökök
Ha megnéznénk a szervezet sejtjeinek működését egy nagyon jó minőségű mikroszkóp segítségével, megpillanthatnánk a test legnagyobb ellenségeinek egyikét is - a szabad gyököket. 

A szabad gyökök a szervezet egészséges sejtjeit támadják meg. Átfurakodnak a sejtmembránon, veszélyeztetve, majd végül megsemmisítve annak szerkezetét, illetve működését. Az úgynevezett oxidációs reakció során egy szabad gyökből egyre több keletkezhet, amelynek káros hatásai a bőr állapotának romlása és öregedése. Ennek jelei az apró ráncok, egyenetlen és fakó bőrszín., illetve a bőr ellenálló képességének és ruganyosságának elvesztése. Az oxidáció más betegségek, így például a szívbetegségek vagy a rák kialakulásának is okozója lehet. 


Ugyanilyen oxidációs folyamat hatására barnul be a lehámozott alma, illetve ez a reakció okozza a rozsdásodást is. 


A szabad gyökök okozta károsodás illusztrációja

 

Mik a szabad gyökök?

A szabad gyökök a testünkben megtalálható oxigén molekulák. Az oxigénatom stabil változatában nyolc elektron található meg. 

A szabad gyökök esetében ezzel szemben a nyolc elektron valamelyike hiányzik. Amikor egy szabad gyök elektront bocsát ki vagy szakít le más atomról, újabb szabad gyök jön létre.
Az érintett vegyület ezután ugyanezen a folyamaton megy keresztül, így egyre több instabil vegyület keletkezik.Ennek a láncreakciónak az eredményeként szervezetünk bármelyik sejtje károsodhat, akár DNS-ünk is. Idővel ez a károsodás kihathat a sejtek önmegújító képességére, így a bőr idő előtt öregedni kezd. 

Antioxidánsok: A szabad gyökök semlegesítői

Az antioxidáns jelentése: oxidáció elleni
Ezek a vegyületek képesek felvenni a harcot a szabad gyökökkel és a bőrünket és egészségünket veszélyeztető oxidációs folyamatokkal szemben. 





Antioxidánsnak nevezzük az olyan oxigénmolekulákat, amelyek rendelkeznek egy plusz elektronnal. Ezek a vegyületek magukhoz vonzzák a szabad gyököket, átadják nekik leszakítható elektronjukat, és visszaváltoztatják őket normális oxigénmolekulákká, ezzel semlegesítve őket. A folyamat során azonban az antioxidáns molekulák oxidálódnak, ezért van szükség az antioxidáns-források folyamatos pótlására.

Természetesen előforduló antioxidánsok
Külső antioxidánsok

-szuper-oxid-dizmutáz (egy, a sejtekben megtalálható -A-,C- és E vitamin enzim, amely semlegesíti a szabad gyököket)

- Bizonyos ásványi anyagok, például a - Glutation (aminosav, amely részt vesz a méregtelenítésben
szelén és a cink
megvédi a szervezetet a dohányzás, illetve a sugárzások káros hatásaitól 

szőlőmag-kivonat, kurkuma
zöld tea, zöldségek, gyümölcsök




A szabad gyökök elleni harc

A legjobb szabad gyökök elleni stratégia, ha több szinten vesszük fel ellenük a harcot: 
Válasszon olyan Artistry bőrápoló termékeket, amelyek helyi antioxidáns összetevőket tartalmaznak, ezáltal megnövelik a bőr napsütéssel és szennyező anyagokkal szembeni védekező képességét
Válasszon olyan termékeket, amelyek tartalmazzák az Artistry Defense Complex 4.0-t. 
Étkezzen egészségesen, fogyasszon sok nyers zöldséget és gyümölcsöt.
Fogyasszon vitaminokat és étrendkiegészítőket, amelyek hatékony antioxidánsokat tartalmaznak, így kiegészítik a testünkben természetesen végbemenő antioxidáns-termelést és megállítják a lecsökkent antioxidáns-előállítás következtében végbemenő öregedést.





forrás: amway
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsagtitka.blog.hu/api/trackback/id/tr67795840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása