A hosszú élet titkai

Hogyan legyünk aktívak 70 felett is?

MEDDIG JÓ A KOZMETIKUM?

2015. július 15. 19:26 - Jeunesse Luminesce


Miért ne használd, miután lejárt a kozmetikum?
Egyszer minden termék lejár
Hogy állapítsd meg, hogy rossz?
A nagy Mit tegyél & Mit ne, ha sokáig akarod használni
PAO=Period After Opening (Felhasználási idő)

Mind vagyunk néha így. A józan ész ellenére is egyszerűen annyira ragaszkodunk egy-egy kedvenc szemfestékhez vagy hidratáló krémhez, hogy képtelenek vagyunk kukába dobni, hiába is tudjuk, hogy már több mint két éves. Maaajd… valamikor kidobom, téényleg! – ugye Neked is ismerős? Régi mondás, de igaz: tudni kell a dolgoktól idejében megválni. Ha egy kozmetikumot ugyanis tovább tartogatsz és használsz, mint kéne, abban könnyen elszaporodhatnak a mikrobák és a baktériumok, amik jó eséllyel kellemetlen bőrproblémákat okoznak.

Miért ne használd, miután lejárt a kozmetikum?

Talán ártalmatlannak tűnik, de hidd el, egyik kozmetikum sem az, ha már hemzsegnek benne a baktériumok. Egy 2013-as tanulmányban 44 nőt (18 és 28 év közöttieket) kérdeztek a sminkelési szokásaikról, és az eredmények sajnos elég elkeserítőek voltak. A felmérés alapján a nők 70%-a használ lejárt szavatosságú termékeket, elsősorban szemre való sminktermékeket (spirált, szemceruzát, szemfestéket).

A kutatás a használt sminktermékek szennyezettségi szintjét is felmérte, és arra jutott, hogy azok több mint 67%-ban potenciálisan káros hatású mikroorganizmusokat tartalmaznak (mint például Staphylococcus-t, Corynebacterium-ot és Moraxella-t; mind gyakori szereplő a bakteriális fertőzésekben).


Egyszer minden termék lejár
Legyen akár szempillaspirál vagy hidratáló krém, egy idő után a benne található tartósító bizony erejét veszti, a hatásért felelős összetevők pedig elvesztik stabilitásukat. A helyzet viszont az, hogy ennek várható idejét egyedül a vényköteles készítményeknél (egyes fényvédőknél vagy pattanás elleni készítményeknél) kötelező a csomagoláson is feltüntetni. A legtöbb kozmetikum esetében a tartósság pedig leginkább attól függ, hogy mikor bontottad fel, és hogy milyen kiszerelésű (tubusos vagy tégelyes stb.) a termék, amit használsz.

Félreértés pedig ne essék: ha egy terméket az ajánlott felhasználási idő után is használsz, kockáztatsz. Kockáztatod az irritáció, a kiütés, a bőrhiba vagy akár a fertőzés veszélyét. Bizony. Ugye szerinted is sokkal jobban jársz, ha ezeket elkerülöd?



Hogy állapítsd meg, hogy rossz?


Ha egy termék furcsán elszíneződött, folyós lett vagy éppen csomós, szokatlan szagot áraszt vagy egyszerűen megváltozott az állaga, ne teketóriázz. Dobd ki! Lejárt a szavatossága!

A felfúvódott, megvetemedett csomagolások szintén intő jelek lehetnek. És légy résen: egy terméknek nem feltétlenül kell nagyon idősnek lennie ahhoz, hogy lejárjon, vagy baktériumtanyává változzon. Ebben az is szerepet játszik, hogy például hogyan használod: ha a tégelyes krémbe minden alkalommal az ujjaiddal nyúlsz bele (még akkor is, ha alaposan megmosod őket előtte), hamarabb elszaporodnak benne a baktériumok.

Azok a termékek, amik vizet (water) tartalmaznak az INCI-lista (összetevőlista) első helyei egyikén, valószínűleg rövidebb ideig lesznek használhatóak felbontás után. Ennek az az oka, hogy a víz bizonyos idő elteltével könnyebben elősegítheti a baktériumok elszaporodását – ezt pedig ugye mint már írtuk, nem érdemes megvárni. Ugyancsak megrövidíti a termék életét (méghozzá sokkal jobban), ha növényi kivonatokat tartalmaz, például teakivonatokat. Ezek ugyanis levegővel érintkezve hamar vizenyőssé alakulhatnak. (Pont mint a friss gyümölcs egy idő után a hűtődben.)Ami pedig a tartósítószereket illeti, nos, sajnos a mai napig nem ismert olyan természetes tartósító (például természetes tartósító a grapefruit vagy a teafa), ami hatékonyan meg tudná védeni az összetevőket a kórokozóktól. Persze biztos megnyugtatóbban hangzik természetes tartósítóval dúsított termékeket használni, de az igazság az, hogy ők sokkal kevésbé hatékonyak, mint szintetikus társaik.

Azok a termékek tehát a legtartósabbak, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak vizet (például a púderek), hiszen a baktériumok nem tudnak miben elszaporodni. Ha a kozmetikumod tartósítószer-mentes (preservative-free), le kell vonnod pár hónapot a szavatossági idejéből, hiszen nincs, ami az összetevőket megvédené a baktériumokkal szemben.

És akkor most jöjjön a kisokos, amit a termékek lejárati idejére vonatkozóan állítottunk össze Nektek. Általános csoportokat alakítottunk ki, és bár az egyes kozmetikumok ettől eltérhetnek, kiindulásnak azért szuper lesz:



Bőrápolók
Lemosó: 1 év
Tonik: 6-12 hónap
AHA és BHA hámlasztó: 1 év
Hidratáló krém, szérum és testápoló: 6-12 hónap
Ajakápoló, ajakbalzsam: 1 év
Termékminták: 1-2 nap (igen, tényleg csak ennyi)


Smink
Szempillaspirál (normál vagy vízálló), folyékony vagy géles tusok, szemceruzák: 4-6 hónap (a beszáradt spirált minden esetben dobd ki! Ne kísérletezz azzal, hogy egy kis hígítással új életet lehelsz bele!)
Krém, folyékony vagy stiftes alapozó és korrektor: 6-12 hónap
Púderalapú termékek (beleértve az ásványi sminktermékeket is): 2-3 év
Rúzs, szájkontúr ceruza és szájfény: 2-3 év

A nagy Mit tegyél & Mit ne, ha sokáig akarod használni.
Összeszedtünk pár egyszerű tippet, ami jól jöhet, hogy meghosszabbítsd a termékek élettartamát, vagy tudd, mi meddig jó, és leírunk pár feketelistás dolgot is:

Ezt ne tedd:
Ne vásárolj tégelyes vagy átlátszó-áttetsző csomagolású terméket! Ezek csak megkönnyítik a baktériumok dolgát, plusz az összetevőket sem tartják stabilan. Részletek erről itt olvashatsz!
Ne tárold a termékeket hűtőben! A bőrápolók átlagos szobahőmérsékletre vannak kifejlesztve. Ha ettől eltérsz, és hidegből hirtelen melegre, majd megint hidegbe teszed, csökkented az élettartamát és az összetevők stabilitását is jelentősen csökkented!
Ne osztozkodj a termékeken mással!
Ne hígítsd fel vízzel vagy nyállal!

Ne tedd ki a termékeket közvetlen napfénynek (például ne tartsd őket ablakban)!
Ne feledd el megmosni a kupakot, ha leesett a padlóra, vagy más koszosabb helyre! Mielőtt visszatekered/visszapattintod, érdemes a fedelet kicsit szappannal lemosni, akár alkohollal is áttörölni, és megvárni, míg tökéletesen megszárad.

Ne próbálj a szempillaspirálból pumpálással még egy kicsit kinyerni!

Ezt tedd:
Tárold a termékeket fénytől védett szekrényben vagy fiókban!
Moss kezet használat előtt!
Óvd a túl meleg vagy túl párás helyektől!
Jól zárd mindig vissza a kupakot!Ha valamilyen szemfertőzésed volt, mindenképp dobd ki a szemre való termékeket!
Írd rá a termék csomagolására, hogy mikor bontottad fel (ez valószínűleg még hasznosabb lesz, mint a PAO)!
Ha jelölik, mikor jár le a szavatossága, használd, amíg le nem jár!

Ne feledd: Ha furcsa a szaga, trutyis lett vagy jelentősen megváltozott az állaga, az azt jelenti, hogy ideje kidobni! A legjobb, ha mindent megjegyzel a termékről (illat, szín, állag), mikor új, így idejében észreveheted, ha valami esetleg nem stimmel.








PAO=Period After Opening (Felhasználási idő)



Mit jelent a PAO? A szám a hónapok számát jelenti, az „M” betű az angol month, azaz hónap szóra utal. A kettőt összeolvasva megkapod, hogy felnyitás után meddig ajánlott egy-egy terméket használni (értelemszerűen a felnyitott tégely rajzocska is erre mutat rá). Így például a 12M 12 hónapot, vagyis 1 évet jelöl.
A PAO jel (ez tulajdonképpen egy szám, amit egy „M” betű követ vagy egy kinyitott tégely rajza) európai kreálmány, és igazából minden bőrápoló és sminkterméken ott lenne a helye. Még akkor is, ha nem 100%, hogy amit a PAO takar, az feltétlenül úgy is van.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsagtitka.blog.hu/api/trackback/id/tr507795850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása