A hosszú élet titkai

Hogyan legyünk aktívak 70 felett is?

VÉRZÉSCSILLAPÍTÁS, SEBGYÓGYÍTÁS AZONNAL

2015. július 10. 09:33 - Jeunesse Luminesce

Eszméletlen milyen vérzéselállító csodaszert talált fel az egyetemista! 


A New York-i Egyetem egyik végzős hallgatója egy olyan gélt fejlesztett ki, amely megállítja a vérzést, és a komolyabb sérüléseket is összeforrasztja akár 15 másodperc alatt. Azt reméli, hogy a felfedezését a katonaságban, a rohammentőkben és állatorvosoknál is tudják majd használni a jövőben, ezzel sokak életét megmentve. A Vetigel nevet kapta ez a csodaszer, ami egy növényi összetevőkből álló, poliszacharidokból készült gél, amely, ha a vérbe kerül, egy „hálót” formál, amely összeforrasztja a sebet, bármilyen más beavatkozás nélkül. A most 21 éves Joe Landolina agyszüleménye volt a Vetigel 2007-ben, mikor csupán csak 17 éves volt! Joe mindig is imádta a kémiát, és a nagy áttörést az jelentette Neki, amikor „beleütközött” két polimerbe, amelyeket egyesítve egy szilárd masszává álltak össze.
Egyetemi évei során rengeteg dolgot megtanult, de iskolán kívül szinte csak ez, az új találmány érdekelte. Nem hiába! A New York-i Egyetem támogatta is Őt bőségesen, hogy elérje célját. Amit el is ért! Ugyanis 2011-ben 2 versenyt is megnyert újdonsült ötletével, egy másikon pedig második helyet ért el. 5000 dollárt nyert összesen ezeken a megmérettetéseken, ami elég is volt ahhoz, hogy folytathassa ötletének valódivá váltását. Amivel eddig nagyon jól halad, ugyanis a gélt, ha minden igaz, már 2015-ben eladásra kínálják az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, hozzánk várhatóan kissé késleltetve érkezik. Először állatorvosi rendelőkben fogják használni, hiszen rengeteg halálos sérülést lehet vele begyógyítani, aztán, ha minden rendben megy, embereken is fogják tesztelni, majd később használni! Mindez az jelenti, hogy a manapság használatos kötszerek és sebtapaszok kora lejárt volna?! Mi nagyon reméljük, hogy beválik! Ha örülsz ennek az új felfedezésnek, oszd meg Te is, hogy mások is rácsodálkozhassanak és fellélegezhessenek!

https://www.ted.com/talks/joe_landolina_this_gel_can_make_you_stop_bleeding_instantly#

Forrás: Hír+


Ha a test bármely része megsebesül az extracelluláris mátrix segít elindítani azt a folyamatot, melynek során kémiai reakciók sorozatának eredményként létrejön a fibirn- rostok, melyek egymáshoz tapadva elindítják a véralvadást.



Mikor a Veti-gél eléri a vérlemezkéket, segít nekik azáltal, hogy jelzi változtassanak alakzatot, és maradjanak együtt azért, hogy a későbbiekben befoltozhassák a vérereken lévő rést (lásd: Mesterséges véralvadás a katonák túléléséért).

És amikor a Veti-gél kapcsolatba kerül a sérül szövet extracelluláris mátrixával, hozzátapad, egyfajta burkot képezve a terület körül. Ez feleslegessé teszi a seb nyomás alatt tartását. “Úgy néz ki, olyan érzés és úgy is viselkedik, mintha igazi bőr lenne” – mondja Landolina.

Ez nem az első alkalom, hogy sci-fi világa ihleti meg a tudósokat! Ha megnézzük régen a Star Trek volt ilyen hatással a tudományra, és a technológiánkra, mert ezeknek köszönhetjük a fotocellás ajtót, és a mobil telefonokat.


Forrás: IMP
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsagtitka.blog.hu/api/trackback/id/tr617795856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása