A hosszú élet titkai

Hogyan legyünk aktívak 70 felett is?

EZÉRT ÉLNEK A JAPÁN NŐK TOVÁBB

2015. június 24. 09:07 - Jeunesse Luminesce

Ezért élnek a japán nők 87 évig
A hosszú élet 4 legfontosabb receptje

A szigetországi nők születéskor várható élettartama tíz évvel több, mint nálunk. Mit csinálnak másképp?

Irigylésre méltó rekordot tudhatnak magukénak a japán nők, hiszen a születéskor várható élettartam tekintetében már 25 éve birtokolják a dobogó első helyét. Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi adatai szerint 86,44 évig él átlagosan egy, a szigetországba született nő. Sőt, minden húszból egy szerencsés eléri a száz évet is. Most te is elleshetsz pár praktikát: ismerd meg, miben rejlik a japán nők hosszú életének titka!

Családcentrikusság - pozitív jövőkép

Rengeteg erőt adhat a család, a szeretet, ami a japán nők életének fontos része. A lányokat kiskoruktól kezdve arra nevelik, hogy gondoskodó anyává, feleséggé váljanak. Kötelezettségeik közé tartozik az idősebb rokonok, nagyszülők segítése is, akiket szeretnek és megbecsülnek. Miközben felnőtté válnak, ezt a pozitív jövőképet látják, így nem kell rettegniük a magánytól és a mellőzöttségtől.

Tanuld meg te is!

A neveltetéseden nem változtathatsz, de a hozzáállásodon igen. Lehet, hogy unalmassá váltak a kötelező családi látogatások, de pár új programmal feldobhatod őket. Induljatok hétvégi kirándulásra, vagy csak kártyázzatok, mozizzatok közösen. Telefonálj rá akkor is anyukádra vagy a testvéredre, ha csak éppen eszedbe jutott valami, amit megosztanál, ne várj vele addig, amíg újból összejöttök.

Mozgás egy életen át

A Japán Egészségügyi Minisztérium szerint a hosszú élet titka az állandó mozgás - idősebb korban is. A szigetországi nők nemcsak kampányszerűen tornáznak, a mozgás valóban életük része. Már az óvodában is délutáni sportórákra járnak a gyerekek, idősebb korban pedig lehetőségük van a számukra legszimpatikusabb mozgásforma kiválasztására. Kedvelt a gateball, ami egyfajta krokett, az úszás, a Kyudo és egy puha labdával játszott speciális tenisz.

Diétás étrend - 80%-os szabály

A japán nők a mi felfogásunkhoz képest egész életükben diétáznak. Számukra ez nem megerőltető procedúra, hanem a konyhájukkal járó pozitívum. Alacsony kalória- és sótartalmú, de fehérjében és ásványi anyagokban gazdag ételeket esznek. Sok nyers zöldséget fogyasztanak. Napi 60-120 gramm szójatermék is az étrendjük része, ami több, mint bárhol máshol a világon. Tartják magukat a 80%-os szabályhoz, ami szerint az a legjobb az emésztésnek, ha még a jóllakottság érzése előtt megállnak.
Ha kedvet kaptál, hogy kövesd a japán nőktáplálkozási szokásait, haladj jól megtervezett lépésekkel a cél felé. Fontos, hogy ne kezdd drasztikusan az átállást! A szervezetednek hozzá kell szoknia az új ritmushoz. Lassan csökkentsd a kalóriabevitelt, és figyelj arra, hogy hetente minimum egyszer egyél omega-3 zsírsavakban bővelkedő tengeri halat. Apránként vedd vissza a sófogyasztást, nem kell, hogy minden hirtelen íztelen legyen, és elmenjen a kedved az életmód-változtatástól. A 80%-os szabály követéséhez pedig szerezz be kisebb tányérokat, és csak annyit egyél meg, amennyit kiszedtél rá.

A titkos recept - awamori

Japánhoz tartozik az a kis sziget, ahol a legtöbb száz éven felüli ember él a világon. Okinawán van egy ital, amit mindennap szertartásszerűen fogyasztanak. Sokan úgy tartják, emiatt olyan hosszú életűek itt az emberek.
A titokzatos koktél fokhagyma, méz, kurkuma, aloe vera és awamori elegye. Az awamori egy egyedülálló szesz, amit csak Okinawán gyártanak, egyfajta rizspárlat, mely szigeti szaké néven is ismert. 
Forrás: Femina
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsagtitka.blog.hu/api/trackback/id/tr427795872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása