A hosszú élet titkai

Hogyan legyünk aktívak 70 felett is?

ÉLETTARTAM HOSSZABBÍTÁS 2015.

2015. június 30. 14:54 - Jeunesse Luminesce

Az élettartam meghosszabbító technológiák különösen fontos helyet töltenek be a transzhumanisták szemében.



„Ha ma azt kérdezi tőlem, hogy lehetséges-e 500 évig élni, a válaszom, igen,” mondja Bill Maris kaliforniai otthonában. A Google Ventures elnök-vezérigazgatója most lett 40 éves, de tornacipőjében, egyszerű farmerében és több napos borostájával inkább hasonlít egy 19 éves főiskolai hallgatóra.” (forrás)

Bill Maris minden befolyását kihasználva, milliókat fektet a radikális élettartam meghosszabbító technológiákba, amelyek reményei szerint lehetővé teszik majd az emberek számára, hogy több száz évig éljenek. Maris abban reménykedik, hogy elég sokáig fog élni ahhoz, hogy a lehetőség számára is elérhetővé váljon.

„Tulajdonképpen már most rendelkezésünkre álnak azok az élettudományi eszközök, amelyekkel bármit elérhetünk, amit nem félünk megálmodni,” mondja. „Csupán azt remélem, hogy elég sokáig élek ahhoz, hogy ne halljak meg.”

Ray Kurzweil jelenleg 150 féle étrendkiegészítőt szed, amik szerinte csúcsformában tartják a testét.

Maris pedig nincs egyedül. A mozgalom talán legismertebb alakja, Ray Kurzweil a hallhatatlanság megszállottja. Napi 150 vitamin tablettát szed abban a reményben, hogy valahogy kihúzhatja addig, amíg a technológia képessé nem válik az örök vagy legalábbis a jelenleginél hosszabb élet megvalósítására. A Szingularitás küszöbén című könyve 7. fejezetében a következőket írja arról a jövőről, ami szerinte az emberiségre vár:

„Az evolúció a nagyobb komplexitás, nagyobb elegancia, nagyobb tudás, nagyobb intelligencia, a fokozott szépség, nagyobb kreativitás és a finomabb tulajdonságok, mint például a szeretet magasabb szintjei felé halad. A monoteista hagyományok Istent is ezekkel a tulajdonságokkal ruházzák fel, a különbség mindössze annyi, hogy ezt korlátok nélkülinek mondják: határtalan tudás, határtalan intelligencia, határtalan szépség, határtalan kreativitás, határtalan szeretet és a többi. Természetesen ezt a határtalan szintet az evolúció, annak folyamatos gyorsulása mellett sem képes elérni, azonban exponenciális robbanáshoz hasonlítható sebessége mégis ebbe az irányba viszi. Az evolúció tehát kérlelhetetlenül halad az ilyenfajta istenkép felé, bár ezt az ideált soha nem lesz képes elérni. Gondolkodásunknak a jelenlegi biológiai állapotból történő felszabadítását tehát alapvetően egy spirituális folyamatnak tekinthetjük.”
Zoltán István

Zoltan Istvan a Transzhumanista Párt megalapítója

Számunkra érdekes, viszonylag új szereplője a transzhumanista mozgalomnak Zoltán István, magyar származású futurológus, sci-fi író, a Transzhumanista Párt megalapítója, aki a jövő évi amerikai elnökválasztáson is indul. A párt az emberi faj fejlődését elősegítő tudományos-technológiai újítások fontosságát hirdeti programjában, célja pedig a jelenlegitől radikálisan eltérő, technológiailag jóval fejlettebb és belakottabb világ megalkotása, egyben az emberi faj technológiai alapokon álló újradefiniálása.

Vajon mi lesz közülünk azokkal, akik nem kérnek ebből a jövőből?

Mi lesz azokkal, akik nem akarják, hogy megváltoztassák génjeiket vagy nem akarnak egyesülni a gépekkel?

A transzhumanista mozgalom egyes tagjai úgy gondolják, hogy az általuk elképzelt fejlődést elutasítók előbb-utóbb egyszerűen kihalnak majd, mert nem lesznek képesek túlélni a felemelkedő új világban.

Mások ennél is tovább mennek, azt állítva, hogy egy olyan világ megvalósításához, amelyben nincs betegség, szegénység vagy háború, nincs helye „alacsonyabb rendű” embereknek, így azoktól idővel kénytelenek lesznek „megszabadulni”.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsagtitka.blog.hu/api/trackback/id/tr317795770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása