A hosszú élet titkai

Hogyan legyünk aktívak 70 felett is?

BŐRTÍPUS MEGHATÁROZÁS

2015. július 10. 09:26 - Jeunesse Luminesce

Nincs két egyforma bőr. Mindannyiunk bőrének vannak csak rá jellemző, saját jellemzői. Ezért a testhezálló, minden vásárló személyes igényeinek megfelelő Artistry bőrápoló termék kiválasztásához vagy ajánlásához meg kell határozni az ő bőrtípusukat.


Hogyan ismerhetők fel a különféle bőrtípusok?

A vizsgálatot a T-zónával kezdjük, ezután folytassuk az arccal és a szem környékével. Ne siesse el a dolgot és mindig szenteljen figyelmet az alábbi jellemzőknek: a bőr állaga, a pórusok mérete, apróbb hibák, szarkalábak. A T-zóna valamint az arc és a szem környékének vizsgálatával megállapítható a bőrtípus. A legtöbb ember bőre a normál-száraz, illetve a kombinált-zsíros kategóriába sorolható.

A T-zóna az arcnak a homlok, az orr, és az áll által alkotott T alakú területét jelenti. A T-zóna bőre gyakran különbözik valamilyen mértékben az orca, illetve a szemkörnyék bőrétől, mivel általában valamivel zsírosabb, mint az arc többi területe.


Vizsgálja meg az arcot megfelelő fényviszonyok mellett. Várjon 10 percet a smink eltávolítása után, majd értékelje a tiszta arcbőrt.


A bőrtípusok négy fő kategóriába oszthatók: 

normál-száraz típus, kombinált és zsíros típus, érzékeny típus

1. Normál-száraz bőrtípus

A bőr feszesnek, törékenynek és szintelennek tűnik, a pórusok finomak. A bőr korpás lehet, illetve szarkalábak jelennek meg rajta, ritkán fordulnak elő bőrhibák.


2. Normál bőrtípus
Szerencsés az a nő, akinek bőre ebbe a típusba sorolható. A bőrnek jó a vérkeringése, a szaruréteg vastagsága optimális. A pórusok tiszták, kicsiny méretük miatt szemmel alig láthatók. Nem jellemzők a mitesszerek, pattanások elvétve fordulnak elő. A bőr nincs híján a nedvességnek, felszínén optimális az olajréteg vastagsága, eloszlása, minősége. Színe rózsás, egészséges fényű. A bőr jellemzői összhangban vannak, a működés harmonikus, egyensúlyi állapot tapasztalható.

Ugyanakkor a környezet hatásai a normál bőr esetében is érvényesülnek: nyáron a fokozott izzadással párhuzamosan zsírosabbá válhat, télen pedig a fűtés, a hideg levegő és szél kiszáríthatja. Mégis szerencsésnek mondható, akinek bőre a normál típus jellemzőit hordja magán, ám jelenlegi életformánknak köszönhetően már ez lett a legritkábban előforduló forma.

3. Kombinált és zsíros bőrtípus
  -a bőrnek zsíros fénye van
  -a pórusok megnagyobbodnak
  - szarkalábak nem jellemzőek
  - gyakran fordulnak elő bőrhibák

4. Érzékeny bőrtípus

 - a bőr könnyen irritált állapotba kerül
 a bőr éghet, viszkethet, bepirosodhat és foltok jelenhetnek meg rajta
Az érzékeny bőr valójában nem bőrtípus, hanem a bőr olyan állapota, amely különleges odafigyelést igényel. 
Ha bőre érzékeny, akkor a száraz, illetve a zsíros bőrre jellemző tulajdonságok másodlagossá válnak. Ekkor legfontosabb, hogy a bőr állapotával, ne a  típusával foglalkozzunk.

A kombinált típusra egyszerre jellemzőek a száraz és a zsíros bőr tulajdonságai. Általában a homlok, az áll és orrkörnyék kifejezetten zsíros, mag az orcák és a szem környéke szárazabb. Extrém esetben a különböző területeket úgy kell kezelnünk, mintha azok külön száraz, illetve zsíros típusúak lennének. 


Zsíros bőr

A zsíros bőr legjellemzőbb tulajdonsága, hogy felszíne olajosan fénylik. A fokozott faggyútermelés gyakran elzárja a pórusokat, mitesszerek és pattanások alakulnak ki, gyakoriak a gyulladások. A pórusok tágak, szabad szemmel is jól láthatóak. A bőr hidratáltsága megfelelő, vastagsága megtartott, korai ráncosodásra nem hajlamos.

Száraz bőr
A száraz bőr alapvetően vízhiányos, a felszíni lipidréteg megtartott. A bőr mindhárom rétege vízhiányos (dehidrált). A bőr színe fakó, szürkés. Rugalmassága csökkent, vastagsága a szokásosnál vékonyabb, korán ráncosodik. Mitesszerek nem jellemzők, de jelen lehetnek kis területekre koncentrálódva.

Zsírhiányos bőr
Ezt a típust gyakran összekeverik a száraz, vízhiányos bőrtípussal. Kialakulásának oka, hogy a bőr faggyútermelése csökkent, ezáltal a bőrfelszínt borító lipidréteg nem tudja funkcióját betölteni, többek közt nem képes magakadályozni a fokozott párolgást sem – ezáltal a bőr vizet veszít, így egyben vízhiányossá is válik. Ennek alapján érthető, miért kerül gyakran a száraz besorolásba.
Ennek a bőrtípusnak a felszíne matt, ám színe egészséges, üde. Mitesszerek nem jellemzőek, de megjelenésük, még ha kis számban is, nem zárható ki. A klasszikus száraz bőrtől eltérően ennek a típusnak a rugalmassága és vastagsága megtartott, nem jellemző rá a korai ráncosodás.


Korpás szeborrea (seborrhoea)
A bőrtípusok közti kakukktojás, melynek meghatározása a sokat tapasztalt szakembert is próbatétel elé állíthatja. Kialakulásának lényege, hogy a faggyúmirigyek nem megfelelő működése miatt a felszíni lipidréteg összetétele megváltozik, így a bőr szárazzá válása is bekövetkezik. Az elszarusodás fokozott.
A korpás szeborreás bőr sápadt, szürkés árnyalatú, zsíros fényű, hámló, tág pórusú, számos mitesszer és pattanás található rajta – mindezen jellemzők egyszerre tapasztalhatók. A mitesszerek és pattanások nehezen ürülnek, a mélybe terjednek, hosszú időt vesz igénybe eltávolításuk, gyógyulásuk.


Öregedő bőr
Bármilyen típusú is bőrünk, a múló évek hatásával dacolni nehéz, még a sok kozmetikum és plasztikai sebészeti beavatkozás ellenére is. Az idő múlásával a bőr tónusa és rugalmassága csökken, elvékonyodik, megnyúlik, ráncosodni kezd. Barna pigmentfoltok alakulnak ki, a hidratáltság csökken. A zsíros bőr öregedése általában később válik szembetűnővé, mint az eredendően is vékony vízhiányos típus esetében.


















Forrás: amway
Ez nem az amway hivatalos oldala
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsagtitka.blog.hu/api/trackback/id/tr747795858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása