A hosszú élet titkai

Hogyan legyünk aktívak 70 felett is?

A VILÁG LEGEGÉSZSÉGESEBB HELYEI

2015. július 13. 08:24 - Jeunesse Luminesce

Dan Buettner amerikai kutató azt mondja, hogy felfedezte a világ négy régióját, ahol az emberek a legegészségesebb életet élik, és azokat az életmódtényezőket, amik ezt okozzák. 

Az úgynevezett Kék Zónák: Szardínia (Olaszország), Okinawa (Japán), Nicoya Peninsula (Costa-Rica), és a szombatista-populáció Loma Lindában (USA). Ezeken a helyeken nem csupán természetes a száz éves életkor és az a fölötti, hanem az is természetes, hogy ezt a kort az emberek teljes testi épségben és kognitív hanyatlás nélkül élik meg.

Buettner megjegyzi, hogy a nyugati életmód elterjedése és globalizációja előtt ez az élettartam minta a világnak több területén jellemző volt. Azt gondolom, hogy a hosszú életnek ezek a korábbi területei mára eltűntek - mondta.

Buettner több életmódtényezőt azonosított, amikről úgy gondolja, hogy felelősek az emberek hosszú, egészséges életéért a Kék Zónákban. Az okinawai diéta például nagyrészt növény alapú és a tipikus amerikai diétánál nyolcszor több erjesztett szójababot tartalmaz. A kultúra hangsúlyozza a tiszteletet az idősebb személyek iránt, és az emberek támogatásra számíthatnak a családjuktól és a szomszédjaiktól egész életükön keresztül. Ráadásul az emberek Okinawán hajlanak arra, hogy érzékük legyen az életcélhoz való erős ragaszkodáshoz.
Nagyon könnyű lekicsinyelni a cél értelmét, mondta Buettner, de ez a hosszú élet egy nagyon fontos meghatározója. Tudni, hogy miért kelsz fel reggel hét vagy nyolc évvel növeli a várható élettartamodat. Ez megmagyarázhatja, hogy több ember miért hal meg abban az évben, amikor nyugállományba helyezik, mint bármelyik munkával töltött évben vagy a későbbi években.
Diétán és a cél értelmén felül, Buettner a hosszú élet fő meghatározójaként a rendszeres kisintenzitású testi tevékenységet és erős kapcsolatokat említi meg a családdal és a barátokkal. Rámutat a tényre, hogy a Hetednapi Adventista Egyház tagjai, akik javarészt vegetáriánusok, igen erős kapcsolatban élnek és egy valódi szabadnapot tartanak minden héten. A születéskor várható élettartamuk éppen egy évtizeddel hosszabb, mint az átlag populációnak.


Forrás: Natúr Hírek
http://viszavzsodor.blogspot.hu/2014/02/gondoltad-volna-ii.html


Én azért nem hagynám ki a sorból a hunzákat sem, bár néhány hanyagul közzé tett cikk miatt sokan vonják kétségbe hosszú életüket és egészséges életmódjukat. Ezért én csak a linket teszem közzé, ahol szerintem a legjobban összegyűjtött anyagok szerepelnek a hunzákról: https://hu.wikipedia.org/wiki/Burus%C3%B3k 

A Föld legtisztább vizei

Jiuzhaigou tóvidéke
Kína ezer arcának vonzó profilja tárul fel a kilenc falu, azaz a Jiuzhaigou völgyében. A helyenként négyezer méteres magasságban elterülő tóvidéken hosszában húzódnak az állóvizek. A legenda szerint Vunuszemo istennő ejtette le varázstükrét, amely 118 darabra tört, és így keletkeztek a csodás tavak. Fotók: Thinkstock

 Király-tó
Inni lehet a bajor királyok tavából. Ausztria alpesi határvidéke közelében pompázik Bajorország legtisztább álló- vize, a Király-tó, amely a Berchtesgaden Nemzeti Park része. Inni lehet belőle, annyira tiszta, de a 603 méteres magasságban fekvő Königssee igazi varázsát az átlátszó víztömeg adja, bár a 100 méternél mélyebb részekre szikrázó napsütésben sem lehet lelátni.

Borneón csak este látszik a felszín. A szelek alatti föld. Borneó szigetén így emlegetik a malajziai Sabah szövetségi államot, amely délre esik a tájfunok sújtotta régiótól. E védettségnek is köszönhető, hogy festői partjain a víztömeg felszínét csak este lehet jól látni. Napközben azúrkéken világítva borul a tenger domborzatára, és többméteres mélységben is látni a halakat.

James Bond is megcsodálta a Verzaska völgyét. Svájc déli részén, a Ticino kantonban kanyarog a Verzaska folyó, amelynek sziklás medrét még James Bond, azaz Pierce Brosnan (61) is meg- nézte magának az Aranyszem című '95-ö­s kémkaland forgatásán, amikor leugrott a duzzasztógátról, de a kristálytiszta víz és a folyóvölgyet körülölelő 2400 méter magas hegyek látványa a turistákat is rabul ejti.

Búvárok álma a Maldív-szigetvilág. India déli csücskétől az Egyenlítőn át 800 kilométer hosszan nyújtózik a világ egyik legnagyobb tengeri üdülőparadicsoma, amelynek közel 1200 miniszigete közül kilencvenet a szállóvendégek uralnak április és december között, amikor nincs annyi csapadék. Nádtetős bungalók és stégek tarkítják a Maldív-szigetek partjait.


Primosten, Horvátország

Kristálytiszta vizű helyek

St. George, Bermuda

Kristálytiszta vizű helyek

Hanayuma, Hawaii

Kristálytiszta vizű helyek

Rio Azul, Argentína

Kristálytiszta vizű helyek

Korfu, Görögország

Kristálytiszta vizű helyek

Aitutaki, Cook-szigetek

Kristálytiszta vizű helyek

Phi Phi Don, Thaiföld

Kristálytiszta vizű helyek

Playa Blanca, Kolumbia

Kristálytiszta vizű helyek

Blue Lake, Új-Zéland

Kristálytiszta vizű helyek

Königssee, Németország

Kristálytiszta vizű helyek

Verzaska folyó, Svájc

Kristálytiszta vizű helyek

Tioman Island, Malajzia

Kristálytiszta vizű helyek

Belo sur Mer, Madagaszkár

Kristálytiszta vizű helyek

Marjorie tó, USA

Kristálytiszta vizű helyek

Bodrum, Törökország

Kristálytiszta vizű helyek

forrás: erdekesvilag

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalsagtitka.blog.hu/api/trackback/id/tr307795764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása